Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website, aanvaardt u de cookies. Meer info
OK, begrepen
Warmtepompen

Warmtepompen zijn systemen, die gebruik maken van gratis energie die onuitputtelijk is opgeslagen in de natuur. Deze warmte komt hoofzakelijk uit de lucht, zon en aarde. Deze energie kan u gebruiken bij het verwarmen en koelen van uw woning en natuurlijk het verwarmen van uw sanitair tapwater. Met een warmtepomp kiest u voor een verwarmingssysteem op lange termijn en zorgt u ervoor dat uw gezin een optimaal wooncomfort heeft in de winter als in de zomer.

Warmtepompen bestaan er in mogelijke vormen, maten en verschillende soorten bronnen. Welke het meeste geschikt is voor uw nieuwbouw of renovatie hangt af van verscheidene factoren, uw wensen en beschikbaar budget. Er is altijd een warmtepomp die perfect bij jouw woning past! Hieronder vindt u een kort overzicht van de verschillende warmtepompsystemen.

Lucht/water warmtepompen

Deze warmtepompen onttrekken hun warmte uit de lucht. Zoals de naam al doet vermoeden, brengen ze deze vervolgens naar je huis via een watercircuit. Deze warmte gebruiken we om het vloerverwarmingssysteem te voeden, al dan niet in combinatie met ventilo-convectoren. Door het gebruiken van afgifte systemen die op zeer lage voedingstemperaturen uw huis verwarmen, zorgen we voor een veel hoger rendement. Ook voor de aanmaak van sanitair warm water en actieve koeling zijn deze warmtepompen ideaal.

Bodem/water warmtepompen

Deze worden ook wel geothermische warmtepompen genoemd, ze onttrekken hun warmte uit de grond. Bij dit type van warmtepompen worden meestal verticale boringen toegepast. Het grote voordeel van de bodem/water warmtepomp is dat ze een constant rendement heeft en niet afhankelijk is van het buitenklimaat. Het rendement van een geothermische warmtepomp ligt uiteraard veel hoger dan dit van een lucht-warmtepomp waardoor het jaarlijks verbruik van dit systeem lager zal liggen dan bij lucht systemen. U heeft ook de mogelijkheid om al dan niet passief (gratis) uw woning te koelen via vloerkoeling of ventilo-convectoren.

Hybride systeem

Dit is een combinatie van lucht/water warmtepomp met een bestaande of nieuwe gasketel. De warmtepomp is altijd het primaire verwarmingssysteem. De gasketel zal enkel bijspringen wanneer er onvoldoende energie in de buitenlucht kan onttrokken worden en het verbruik van de warmtepomp hoger is dan dat van de verwarmingsketel. Dit bivalent systeemheeft twee afzonderlijke modules. Bij een hybride systeem vormen beide toestellen (warmtepomp en gasketel) één geheel. Het systeem is dan ook zeer intelligent en houdt rekening met verschillende factoren waaronder het rendement van de warmtepomp en verwarmingsketel, buitentemperatuur en vooral met de prijs van aardgas en elektriciteit. Ook hierbij heeft u het voordeel dat uw woning actief zal kunnen gekoeld worden als uw binneninstallatie hier reeds op voorzien is.

Stel je vraag